Karl Marx voorzag de communistische belofte van een wetenschappelijke
basis en bepaalde daarmee als geen ander de 20e-eeuwse
wereldgeschiedenis. In gelijke mate vormt zijn gedachtegoed de basis
van de hedendaagse progressieve beweging.
Waarom eindigden de communistische revoluties steevast in een dictatuur en niet in de beloofde klassenloze maatschappij? Kan deze aberratie voorkomen worden? Een functionele analyse van Marx’ opvattingen, vage definities, en radicale instructies wijst erop dat de kiem van een teleurstellend resultaat onlosmakelijk in zijn systeem verweven is.
Verschenen bij Uitgeverij Polemos op 17 maart 2025.
Verkrijgbaar in de boekhandel.
ISBN: ISBN 978 949 3005 30 3
LEES EEN EXCERPT
Marx en de Mensheid - Marx sprak over een betere wereld van gelijkheid, overvloed, en arbeidsvrijheid. Maar wat dacht de man die zoveel goeds voor ogen had werkelijk over de mensheid?
Marx en Privé-Eigendom - Wat bedoelde Marx met "privé-eigendom" en hoe kadert het in zijn vervreemdingstheorie?
De Existentiële Contradictie - Het economisch determinisme van Marx voorspelde het falen van de communistische revoluties - en stelt in wezen dat dit falen onvermijdelijk is.
Marx en Gladstone - De discussie over hoe Marx al dan niet de woorden van Gladstone verdraaide in zijn boek "Kapitaal" suggereert dat de communistische vader geen hoogte had van de meest elementaire fiscale wetten van zijn tijd, of die alleszins niet in rekening bracht.
142 JAAR NA ZIJN DOOD BEPAALT MARX NOG STEEDS ONS DENKEN
Het lijkt een boude bewering, maar de Westerse mainstream—politici, academici, kunstenaars, pedagogen, opiniemakers, journalisten, etc.—hangt voor een groot stuk de denkwijze van Karl Marx aan. Daarmee bedoel ik niet dat ze het communisme prediken, of zelfs maar dat ze Marx zouden gelezen hebben—dit is grotendeels irrelevant. De dialectische denkwijze van Marx heeft zich de afgelopen eeuw via academici en intellectuelen verspreid naar allerlei takken van de maatschappij, tot het punt dat ze heden gemeengoed geworden is. De meeste mensen hebben er geen idee van hoezeer het dialectische denken het sociale weefsel doordrongen heeft—en langzaam aan stukken rijt. En dus is het tijd voor een ontwaken.
Wat is de Marxiaanse dialectiek? Marx stelde dat de menselijke geschiedenis gedreven wordt door klassenstrijd ... Lees verder op The Epoch Times NL.
Gepubliceerd op 24 maart 2025
Geen opmerkingen:
Een reactie posten